|
|
|
автор:Volodya
|
ЛАНДРАС
Перша спеціалізована порода свиней м’ясного типу. Виведена в Данії на початку ХХст шляхом схрещування місцевих свиней з великими білими в умовах інтенсивної годівлі та насичення раціону білками тваринного походження. При виведенні породи проводився довготривалий відбір та підбір помісей за скороспілістю та м’ясними якостями. Ландрас – одна з найпоширеніших в світі порід свиней. В Україну була завезена в 1948 році. Порода популярна в таких країнах, як Швеція, Норвегія, Фінляндія, Великобританія, США, Канада, Бразилія, Нова Зеландія, Австралія. Тулуб Ландрасів розтягнутий, спина пряма, стегна масивні, плоскі, вуха довгі, сильно нависають на очі, шкіра тонка, щетина біла, рідка. Маса хряків досягає 300кг, свиноматок – 250. М’ясо туші не жирне, шар підшкірного жиру тонкий. У Ландрасів висока репродуктивна здатність. Багатоплідність свиноматок складає 10 – 12 поросят за опорос, молочність – 50 – 60,4кг, маса гнізда при відлучці в 2 місяці 171 – 214кг, середня маса одного поросяти – 17 – 22,7кг. При м’ясній відгодівлі молодняк досягає маси 100кг за 6 місяців. Затрати корму на 1 кг приросту – 3,14 – 3,35 кормових одиниць. Порода широко використовується для промислового схрещування. Репродуктивні якості помісних свиноматок покращуються на 5 – 10%, скороспілість молодняку – на 5 – 12%. При цьому знижуються затрати корму на 1 кг приросту живої маси і на 2 – 7% підвищується вміст м’яса в туші.
ВЕЛИКА БІЛА
По праву вважається однією з основних порід свиней у світі. В Канаді та США вона називається Йоркширською. Порода виведена в ІХХ столітті в Англії шляхом складного схрещування місцевих свиней з скороспілими китайськими, багатоплідними неаполітанськими та португальськими. Неодноразово завозилась на територію України, де успішно акліматизувалась. Пізніше, в результаті довгої та ретельної племінної роботи, була виведена фактично нова вітчизняна порода. Завдяки своїй високій здатності пристосовуватись до різних кліматичних та кормових умов на даний час Велика Біла порода розповсюджена практично у всіх зонах з розвинутим свинарством. Розрізняють два основні типи породи: м’ясний та м’ясо-сальний. Для цих свиней характерне так зване „мармурове” м’ясо – з прожилками жиру. Його кількість в туші залежить від типу годівлі свиней. Товщина шпику – 3,4 – 4,2см. У свиней великої білої породи невелика голова, дещо вигнутий профіль, широкий лоб. Вуха тонкі, направлені вверх, вперед і в сторони. Шия м’язиста, холка широка, грудна клітка глибока та широка, без перехвату за лопатками. Спина пряма, поперек і крижі широкі, стегна округлі, ноги міцні, правильно поставлені. Шкіра щільна, еластична, щетина біла, довга, гладка. Дорослі хряки важать 320 – 350кг, свиноматки – 220 – 250кг. Свині цієї породи скороспілі, мають високі показники приросту живої маси. Свиноматки характеризуються чудовими репродуктивними та материнськими якостями: більше 12 поросят за опорос, молочність – 75 – 80кг. При інтенсивній відгодівлі поросята досягають ваги 100кг до 6 місяців при затратах корму 3,6 – 4,0 кормових одиниці на 1 кг приросту. Велика біла порода свиней вважається основною селекційною породою материнської лінії. Її використання підвищує материнські якості ремонтних свинок: кількість народжених поросят, молочність. Також порода ціниться через свою стійкість до стресових факторів.
ПЕТРЕН
Це порода м’ясних свиней, виведена в Бельгії на початку ХХст. Для Петренів характерна хороша конституція тіла, надзвичайно високі життєздатність поросят та стійкість свиней до захворювань, ефективне засвоєння корму, прекрасний ріст, максимальна гібридна сила та сильний статевий інстинкт. Порода також характеризується високою якістю м’яса та великим забійним виходом туш. Свині породи Петрен крупні, їх тулуб короткий і широкий, дуже добре розвинута м’язова тканина. Дорослі хряки важать 240 – 260кг, свиноматка – 150 – 220кг. Багатоплідність – 7 – 8 поросят за опорос, молочність – біля 60кг. Материнські якості розвинуті слабо. В багатьох країнах Європи (Нідерланди, Франція, Великобританія) Петрен використовується в промисловому схрещуванні як порода батьківської лінії для покращення м’ясних властивостей інших порід. При схрещуванні з Петреном отримують життєздатний молодняк, що має дуже високу стійкість до захворювань. В Україні Петрен найчастіше використовується при трьохпородному схрещуванні з гібридом F1 (Велика Біла х Ландрас).
МАКСТЕР
М’ясна порода, виведена в 1971році французькою компанією Франс Гібрид. Використовується для батьківської лінії щоб покращити товарні якості потомства, отриманого при схрещуванні Макстера з породами материнських ліній. Гібридам властивий швидкий ріст, високі показники конверсії кормів і хороші м’ясні кондиції
ДЮРОК
Порода виведена у США схрещуванням червоних свиней, завезених з Гвінеї, Іспанії, Португалії, та беркширів. На Україні розводиться з 1975року. Дюрки міцної конституції, великі, рудої масті. Тулуб довгий з аркоподібною спиною. Шкіра червонувата, щільна, гладенька. Щетина пряма, вишнево-червоного кольору. Кнурі досягають живої маси до 400 кг і більше, свиноматки - 340 кг. Багатоплідність 8 поросят. Тварини відрізняються відмінними відгодівельними та м'ясними якостями. Для породи характерні стабільна якість м’яса, однорідність туш та спокійна поведінка. |
|
|
|
|